7 përfitimet shëndetësore që përqafimet e rregullta mund t’ju sjellin – AlbMania          

7 përfitimet shëndetësore që përqafimet e rregullta mund t’ju sjellin

 7 përfitimet shëndetësore që përqafimet e rregullta mund t’ju sjellin

Përkëdheljet duket se janë një mënyrë universale për të treguar ngazëllimin, dashurinë, lumturinë dhe madje trishtimin e dikujt.

Rezulton, jo vetëm që duhet të falënderojmë përqafimet për të na sjellë atë ndjenjë të ngrohtë kur mbajmë dikë në krah, por edhe për një mori përfitimesh që lidhen me shëndetin tonë fizik dhe psikologjik.

Përqafimet kontribuojnë në një sistem imunitar më të mirë.
Përqafimet dihet se janë një ilaç i mirë për të luftuar stresin. Një studim i zhvilluar në Universitetin Carnegie Mellon së bashku me Universitetin e Pittsburgh School of Medicine tregoi se përqafimi i njerëzve të tjerë zvogëlon shanset e tyre për t’u sëmurë.

Eksperimenti u mbajt midis 404 të rriturve që ishin të ekspozuar ndaj një virusi që shkaktonte ftohjen e zakonshme. Pjesëmarrësit u ndanë në 2 grupe: grupit të parë të të rriturve iu dha më shumë mbështetje dhe përkëdhelje ndërsa pjesa tjetër kishte mbetur pa to.

Rezultati tregoi se shakaja kishte një efekt zbutës për ata që ishin të ekspozuar në përqafime të rregullta; për më tepër, ata që ende sëmureshin kishin shenja më pak të rënda të sëmundjes.

Përqafimet përmirësojnë sistemin tuaj nervor.
Përkëdhelja stimulon sistemin nervor duke zvogëluar ndjenjën e vetmisë, duke luftuar frikën e brendshme dhe duke ndihmuar në rritjen e vetëbesimit.

Për më tepër, mbështetja e njerëzve të tjerë përmes prekjes i ndihmon ata të ndiejnë vlerësimin dhe mbështetjen tuaj, duke ndikuar kështu në shëndetin e përgjithshëm të trupit.

Përqafimet promovojnë presion më të mirë të gjakut.
Një studim tjetër i mbajtur nga Universiteti i Karolinës së Veriut ka vërtetuar këtë. Rreth 200 njerëz u ndanë në 2 grupe:

Para stresit, grupi i parë po shikonte një video romantike për 10 minuta, duke mbajtur duart e njëri-tjetrit dhe duke i dhënë njëri-tjetrit përqafime 20 sekondash më pas. Grupi i dytë nuk kishte ndonjë kontakt prekës por pushoi për 10 minuta dhe më pas 20 sekonda para se të ekspozohej ndaj stresit.

Rezultatet treguan se grupi i parë kishte presion më të ulët të gjakut, si dhe një rrahje më të qëndrueshme të zemrës, që do të thotë se njerëzit që marrin përqafime të rregullta dhe mbështetje janë më rezistente ndaj stresit, duke përfituar shëndetin e tyre kardiovaskular.

Përqafimet ju bëjnë të ndiheni më të lumtur.
Oksitocina është vetë hormoni që është përgjegjës për t’ju bërë të ndjeheni të lumtur dhe të lidhur me të tjerët. Shpesh, ai quhet “hormoni i përkëdheljes” sepse nivelet e tij rriten kur ne qeshim dhe prekim të tjerët. Ky hormon ka një efekt të fortë tek gratë, veçanërisht ato që marrin përqafime rregullisht.

Përqafimet zvogëlojnë dhimbjen.
Një studim i bërë nga Universiteti i New York tregoi se disa forma të prekjes mund të ndihmojnë në zvogëlimin e dhimbjes. Në eksperiment, i ashtuquajturi “prekje terapeutike” ndihmoi njerëzit me sindromën fibromyalgia të ndjejnë më pak dhimbje.

Pjesëmarrësit gjithashtu pohuan se cilësia e tyre e jetës ishte përmirësuar brenda 6 seancave të trajtimit prekës. Meqë përqafimi është një nga format e prekjes, mund të kontribuojë gjithashtu në uljen e dhimbjes.

Përqafimet lehtësojnë ndjenjat e lodhjes.
Në një studim të quajtur “Kuptimet e përqafimit: Nga sjellja përshëndetëse deri në prekjen e implikimeve”, Lena Forsell dhe Jan Åström identifikuan disa përfitime të mëdha që një përqafim i shkurtër prej 10 sekondash na jep.

Midis shumë të tjerëve, ata përshkruanin se përqafimet ndihmojnë në luftimin e ndjenjës së lodhjes, si dhe kontribuojnë në mirëqenien psikologjike të një personi.

Përqafimet zvogëlojnë ankthin shoqëror.
Falë oksitocinës, siç e kemi përmendur tashmë, përkëdheljet ndihmojnë në luftimin e ndjenjave të ankthit shoqëror.

Mundohuni të përqafoni një person që e njihni kur të arrini në një parti të re dhe do të vini re se sa të sigurt do të bëheni të sigurt. Kjo është e gjitha sepse oksitocina na frymëzon të mendojmë pozitivisht dhe të kemi një pamje më pozitive mbi botën.