A duhen ngrënë arrat gjatë shtatzënisë, si ndikojnë ato në zhvillimin e fetusit?

 A duhen ngrënë arrat gjatë shtatzënisë, si ndikojnë ato në zhvillimin e fetusit?

Ngrënia e arrave gjatë shtatzënisë mund të sjellë dobi në trurin e fëmijës më vonë, thotë një studim i ri nga Instituti i Barcelonës për Shëndetin Global.

Arrat kanë qenë tashmë të njohura për të ndihmuar në uljen e rrezikut të hipertensionit, stresit oksidativ dhe diabetit, si dhe potencialisht për të mbrojtur kundër dëmtimeve të trurit në moshë të vjetër.

Tani, studimi i fundit tregon për një përfitim më të madh për të shtuar në listë. Pas ekzekutimit të testeve për fëmijët, hulumtuesit panë lidhje midis një diete të nënës së pasur me arra gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë dhe përmirësimit të neurozhvillimit te fëmijën e tyre.

Studimi përfshiu më shumë se 2.000 çifte nënë dhe fëmijë. Hulumtuesit morën informacion mbi konsumimin e arrave të nënës përmes pyetësorëve mbi zakonet e të ngrënit, të cilat gratë i kryen gjatë tremujorit të parë dhe të tretë. Mendja e secilit fëmijë dhe zhvillimi i trurit u vlerësuan duke përdorur teste të ndryshme pas 18 muajsh dhe pastaj pesë dhe tetë vjet pas lindjes.

Rezultatet treguan se fëmijët nënat e të cilëve hëngrën më shumë arra gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë kishin rezultatet më të mira në testet e matjes së funksionimit konjitiv: aftësinë e tyre për të mësuar dhe zgjidhur problemet, si dhe aftësitë e vëmendjes dhe aftësitë e kujtesës.

Përfitimet u panë nga nënat që kishin një mesatare prej pak më pak se 30g arra në javë.

Arra, bajame, kikirikë, stika pishe dhe lajthi janë grupi i frutave që nënat e studimit kanë ngrënë. Konsumi i mishit në tremujorin e tretë nuk tregoi të njëjtën gjë.

“Truri i nënshtrohet një sërë procesesh komplekse gjatë shtatzënisë dhe kjo do të thotë që ushqyerja e nënës është një faktor përcaktues në zhvillimin e trurit të fetusit dhe mund të ketë efekte afatgjata”, shpjegon Florence Gignac, hulumtues ISGlobal dhe autori i parë i studimit.

Efektet përfituese të vërejtura mund të jenë për shkak të faktit se arrat sigurojnë nivele të larta të acidit folik dhe, në veçanti, acideve yndyrore esenciale si omega-3 dhe omega-6. Këta përbërës tentojnë të grumbullohen në indet nervore, veçanërisht në zonat frontale të trurit, të cilat ndikojnë në funksionet e kujtesës dhe ato ekzekutuese “.