APEL URGJENT për 21 vjeçaren Flora Gashi

 APEL URGJENT për 21 vjeçaren  Flora Gashi

APEL URGJENT 🤲
Flora Gashi është një vajzë 21 vjeçare nga Shkupi, ajo vuan nga një sëmundje e rëndë e njohur me emrin CYSTIC FIBROSIS QË KUR KA QËNË FOSHNJË 3 MUAJSHE. Ajo tani jeton me frymëmarrje 19% .Ka disa medikamente të cilat mund ta kurojnë këtë sëmundje, e këto nuk gjenden në Maqedoninë e Veriut, por mund të gjenden në vendet e Eropës. Emri i medikamentit është : Kalydeco ivacaftor.
Në pamundësi për të siguruar medikamentin, kjo vajzë kërkon ndihmën tuaj. Kush ka mundësi që të ndihmojë këtë vajzë që të marrë frymë lirishit si të gjithë njerëzit tjerë mund të kontaktojë në këtë nr. të telefonit.
Kontakt tel:+389 70 875 604 Ky shkrim është një sqarim i shkurtë për postimin paraprak dhe atë problematikë që e ka prekur Florën e shumë fëmije të tjerë qe ne nuk njohim. 👇
Fibroza cistike është sëmundje e trashëguar gjenetikisht. Ajo karakterizohet me bllokim dhe infeksion të rrugëve të frymëmarrjes, mangësi në tretje dhe pasoja tjera të çrregullimit sistemik. Është sëmundje që kërkon mjekim dhe angazhim të posaçëm. Te ne mungojnë informacione për këtë sëmundje por më e rëndësishmja mungon terapia adekuate e cila sigurohet prej vendeve jashtë RMV-së e që bie në kurriz të prindërve.
Nuk ka statistika të sakta sa fëmijë vuajnë nga kjo sëmundje,por marrë parasysh paragjykimet dhe mentalitetin tonë e në veçanti që shumë pak jemi të informuar familjet të cilët kane fëmijë të prekur nga Fibroza Cistike nuk i paraqesin ata nëpër shoqata që merren me këtë problematikë. Shoqatat duhet të arrijnë numër të caktuar të pacientëve me qëllim që të kenë përkrahjen e institucioneve. Ndryshe,në shtetet evropiane ku trajtohen pacientët në menyre adekuate jetëgjatësia e tyre shtyhet shumë vite mē shumë e në shumë raste kanë krijuar familje ndërsa tek ne fatkeqësisht rastet e tilla jetojnë shumë me shkurt, nga Nora Kaliqi.