Dalja me miqtë përmirëson shëndetin mendor – AlbMania          

Dalja me miqtë përmirëson shëndetin mendor

 Dalja me miqtë përmirëson shëndetin mendor

Rëndësia e miqësisë në jetën e secilit është nënvlerësuar vazhdimisht. Në fakt, kushdo që ka një mik në të vërtetë ka një thesar; miqësia në disa raste mund të të shpëtojë vërtet, një mik është diçka që ka vërtetë rëndësi.

Të dilni me miqtë, të argëtoheni dhe të keni gjithmonë dikë pranë jush është terapeutik.

Imagjinoni nëse vuani nga depresioni dhe nuk keni askënd në krah që mund ta kuptojë se sa e vështirë është ta kapërceni këtë situatë. I vetmi person që mund t’ju ndihmojë vërtet është një mik, jo vetëm se mund të largojë problemet tuaja, por sepse dalja me miqtë, të kaloni kohë me ta është terapeutik. Ky është një fakt jo i zakonshëm dhe nuk jemi ne që e themi atë, por është shkenca: të dalësh me miqtë, të argëtohesh dhe të kesh gjithmonë dikë përkrah jush është terapeutik.

Në fakt, të kalosh kohë me miqtë prodhon më shumë oksitocinë. Oksitocina është një hormon që prodhohet kur trupi dhe mendja jonë janë të qetë dhe ne argëtohemi, në mënyrë që të prodhojmë lumturi më të madhe dhe të braktisim situatat negative. Pra, falë këtij hormoni, është gjithashtu e mundur që të kuroni veten nga depresioni dhe patologjitë e tjera të ngjashme.

Prandaj, nëse mendoni se po kaloni një periudhë veçanërisht të trishtuar për arsye personale, besojini një miku. Bisedoni, dilni, qëndroni me ta në shtëpi dhe shihni një film, por mos e privoni veten nga e drejta e miqësisë që është një privilegj i madh.

Të kesh një mik do të thotë të jesh i pasur, ashtu si të kesh një familje, sepse miqtë janë familja që ju zgjidhni. Për më tepër, një studim me të vërtetë magjepsës u krye në Amerikë.

Janë analizuar shembuj të rreth 10,000 personave që nuk kanë asnjë interes të udhëheqin një jetë shoqërore dhe është zbuluar se: të jetosh në vetmi është e barabartë me pirjen e 15 cigareve në ditë. E gjithë kjo për t’ju thënë se vetmia e shkurton shumë jetën tuaj, ndryshe nga ata që kalojnë shumë kohë me miqtë dhe argëtohen.