Dhëmbët e njerëzve si bizhuteri gjenden në rrënojat e qytetit 9000-vjeçar turk – AlbMania      

Dhëmbët e njerëzve si bizhuteri gjenden në rrënojat e qytetit 9000-vjeçar turk

 Dhëmbët e njerëzve si bizhuteri gjenden në rrënojat e qytetit 9000-vjeçar turk

Studiuesit e rrënojave të Çatalhoyukut në Turqinë qendrore kanë zbuluar prova që banorët dikur mbanin dhëmbë njerëzorë si bizhuteri.

Një grup arkeologësh zbuluan tre dhëmbë njerëzorë të ruajtur ndërsa ishin në një gërmim në qytetin proto-neolitik, një vend i trashëgimisë botërore të UNESCO-s.

Dhëmbët datojnë rreth afro 6.500 vjet para Krishtit dhe dy prej tyre treguan shenja se ishin krijuar në një formë konike duke përdorur një mikro-shpim, në mënyrë që ata të mund të vendosnin një tel dhe të përdorej si bizhuteri.

Studiuesit besuan se dhëmbët vinin nga të rriturit e moshës së mesme dhe ishin hequr pas vdekjes, sipas një raporti të kontribuuesve të revistës Forbes, shkruan Daily Mail.

“Këto zgjedhje materiale – dhe gjëja e rrallë e tyre në përgjithësi – sugjerojnë një vlerë më të thellë simbolike”, thotë studiuesi i Universitetit të Kopenhagës, Scott D. Haddow.

Haddow dhe kolegët e tij thonë se ky është rasti i parë i dokumentuar i dhëmbëve të njeriut të modifikuar artificialisht nga bluarja dhe shpimi për t’i kthyer ato në objekte dekorative.