Donika Bakiu: Turpi prej COVID -19 është një nga arsyet e fshehjes së sëmundjes – AlbMania          

Donika Bakiu: Turpi prej COVID -19 është një nga arsyet e fshehjes së sëmundjes

 Donika Bakiu: Turpi prej COVID -19 është një nga arsyet e fshehjes së sëmundjes

Donika Bakiu, një vajzë e re nga Tetova, është aktive në ndërgjegjësimin e njerëzve për virusin korona. Bakiu thotë se një pjesë e popullsisë nuk beson në COVID -19, dhe disa kanë turp për sëmundjen. Rregullat duhet të mësohen, tha ajo. Donika Bakiu nga Tetova, e cila është 26 vjeçare, është një nga të rejat e qytetit që agravon mes njerëzve në çdo mënyrë të mundshme për nevojën e ndërgjegjësimit më të madh në trajtimin e virusit korona. Vajza e re nga Tetova është dukshëm aktive në rrjetet sociale në internet, por edhe në komunikimin e përditshëm me njerëzit, veçanërisht me të moshuarit.

Ajo thotë se në biseda me njerëzit, ajo vuri re që një pjesë e popullsisë kishte turp nëse kishin COVID -19 në familje. Ajo përpiqet t’u tregojë atyre se nuk është e turpshme dhe se është e rëndësishme të kërkoni ndihmë mjekësore në kohën e duhur. “Nuk është turp të infektohesh nga virusi korona . Ju nuk keni pse ta fshehni, tregoni, telefononi një ambulancë, kërkoni ndihmë. Nuk është turp të infektoheni me virusin korona dhe është e rëndësishme të trajtoheni me kohë. Është turp të jesh i pakujdesshëm dhe të infektosh familjen dhe miqtë ”, tha vajza nga Tetova, e cila është në studime të doktoraturës në Albanologji në UEJL.

Tetova renditet e dyta në numrin e rasteve aktive të tê infektuara me COVID- 19 në vend. Donika sqaron se përkundër faktit se situata ka vazhduar për tre muaj, ajo ende përballet me mosbesimin e njerëzve për ekzistencën e virusit, si dhe mosrespektimin e masave për parandalimin e përhapjes së kësaj sëmundjeje.

“Ne të gjithë kemi një luftë me virusin korona. Por një gjë është e sigurt, virusi është midis nesh. Virusi ekziston. “Unë kam një lutje si banore e vendit si një njeri që e do jetën dhe jam i sigurt se të gjithë duam jetën dhe patjetër t’i respektojmë rregullat.”Punëtorët e shëndetësisë kanë thënë vazhdimisht se ka ende njerëz që nuk besojnë se virusi ekziston dhe nuk i respektojnë masat mbrojtëse. Një problem tjetër me të cilin përballen është se njerëzit shkojnë në momentin e fundit te mjeku,nuk i tregojnë kontaktet, ata kërkojnë ndihmë shumë vonë, kur gjasat për t’i ndihmuar ata janë shumë të vogla për parandalimin e përhapjes së sëmundjes. Vajza e re aktive përpiqet t’u tregojë njerëzve që virusi korona nuk do të largohet, kështu që është e nevojshme që secili individ të veprojë në përputhje me rrethanat.

“Ekspertët thonë se do të duhet të mësohemi të jetojmë me virusin. Sa më shumë bashkëpunim kemi, aq më shpejt do të kthehemi në jetën normale. Pra, le ta respektojmë njëri-tjetrin, le të luftojmë së bashku – le të kujdesemi për veten dhe të dashurit tanë. “Le ta kuptojmë seriozitetin e këtij virusi të paparashikueshëm dhe të mbrojmë shëndetin publik.” thekson ajo.

Epidemiologët në Qendrën për Shëndet Publik besojnë se grumbullimi i njerëzve dhe mos veshja me maska ​​mbrojtëse mbetet një shkak kryesor për përhapjen e virusit korona.