Fëmijët kanë nevojë për lodra më të thjeshta sipas pediatërve

 Fëmijët kanë nevojë për lodra më të thjeshta sipas pediatërve

Prindërit kanë një gamë të gjerë zgjedhjesh sot për lodrat e fëmijëve të tyre, që është padyshim e mirë.

Specialistët na paralajmërojnë se lodrat “komplekse” nuk janë domosdoshmërish më të mira për zhvillimin e fëmijëve tanë, transmeton lajmi.net.

Lodrat e thjeshta janë më të mira për fëmijët

Sipas një raporti të publikuar nga Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) në dhjetor 2018, lodrat më të thjeshta u ofrojnë fëmijëve një kurbë mësimi dhe zhvillimi më të mirë.

Ndërsa telefonat ose tabletat konsiderohen “komplekse” në hartimin e tyre dhe ofrojnë shumë mundësi unike arsimore dhe argëtuese, atyre u mungojnë përfitimet e lodrave më të thjeshta siç janë blloqet e ndërtesave, enigmat, kubet e alfabetit dhe të tjerët.

Ajo që këto lodra të modës së vjetër u ofrojnë fëmijëve është se ata shtyjnë imagjinatën e tyre dhe i detyrojnë ata të jenë më kreativë.

Nga ana tjetër, kur ne u japim fëmijëve tanë tableta ose telefona për të luajtur me ata nuk mësojnë domosdoshmërisht për punën e brendshme të këtyre pajisjeve, ata thjesht mësojnë se si të përdorin softverët e saj.

Ky është një aftësi e rëndësishme në vetvete, natyrisht, por nuk është zëvendësues i përfitimeve që fëmijët mund të marrin nga lodrat e tjera më të thjeshta, shkruan daily health post.

Ndërveprimi fizik është jetik

Përveç llogaritjes së meritave dhe të metave të secilit lloj lodrash, raporti bën edhe një dallim jetësor, lodrat tradicionale dhe fizike janë të rëndësishme sepse fëmijët instinktivisht i shohin ato si “luajnë lodra”.

Ndërsa lojërat virtuale të luajtura në telefona dhe tableta teknikisht janë gjithashtu “lodra ndërvepruese”, ata nuk e ndjejnë këtë në mendjen e nënndërgjegjeshëm të fëmijëve.

Përkundrazi, ato perceptohen si probleme logjike që duhet të zgjidhen edhe nëse synohet të jenë argëtuese. Sidoqoftë, ajo që mungon prej tyre është argëtimi fizik interaktiv i objekteve 3D në botën reale, i cili është thelbësor për mendjen në zhvillim të një fëmije. /Lajmi.net/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com