Garevski: Tërmeti që dridhi Shqipërinë, është më i fuqishëm se tërmeti i vitit 1963 në Shkup – AlbMania      

Garevski: Tërmeti që dridhi Shqipërinë, është më i fuqishëm se tërmeti i vitit 1963 në Shkup

 Garevski: Tërmeti që dridhi Shqipërinë, është më i fuqishëm se tërmeti i vitit 1963 në Shkup

Tërmeti me magnitut prej 6.4 ballë që dridhi Shqipërinë, ishte më i fortë se katastrofa e tërmetit të vitit 1963 që ndodhi në Shkup, thotë për “Faktor”, Mihail Garevski, ish-drejtor i Institutit të njohur të Shkupit për Inxhinieri Tërmeti dhe Sizmologji.

“Ky tërmet nuk është për tu habitur, sepse Shqipëria është vend rajon aktiv më sizmik se Maqedonia. Shqipëria është rajon sizmik sepse e ashtuquajtura pllaka mikro-Adriatike nënvizon Dinarët. Për magnituta të tilla, pritet të ketë edhe më shumë viktima dhe shkatërrim masiv dhe lëndime”, thotë Garevski.

Ai tha se së shpejti do të shkojë në Shqipëri, tek kolegët me të cilët ka bashkëpunuar, dhe sipas tij, numri dëmeve mund të jetë i madh.

“Magnitutë e tillë është normale që të ndjehet edhe në rajonin e gjerë, kështu që nuk është për t’u habitur që është ndjerë në Bosnjë dhe Hercegovinë, Bullgari, Serbi … dhe kjo nuk është surprizë”, thotë Garevski.

Ai tha se qytetarët e Maqedonisë janë të sigurt.

“Të gjitha ndërtesat në vend që janë ndërtuar pas vitit 1963 janë mjaft të sigurta, dhe megjithëse ka akoma shumë prapaskena që priten si rezultat i goditjes kryesore, ato mund të ndjehen këtu, por qytetarët nuk duhet të tremben aspak”, tha Garevski.