Grubi: Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria nuk duhet të ndahen në rrugën drejt BE-së

 Grubi: Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria nuk duhet të ndahen në rrugën drejt BE-së

Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipëria nuk duhet të ndahen në rrugën drejt BE-së në asnjë mënyrë. Kështu e kishim qëndrimin edhe vitin e kaluar, kur në fakt është dashur të ndahet Shqipëria për të mos e penguar Republikën e Maqedonisë së Veriut drejt BE-së. Qëndrimi është i qëndrueshëm dhe besojmë se negociatat duhet të fillojnë sa më shpejtë me BE-në, me dy vendet, siç është premtuar. Kjo u tha sonte nga zëvendëskryeministri i parë dhe ministri i Sistemit Politik dhe Marrëdhënieve midis bashkësive, Artan Grubi në “Vetëm intervistë”.

Grubi tha se do të punojnë shumë për të kapërcyer, siç tha, problemin me Sofjen fqinje dhe ne jemi të gatshëm të arrijmë një zgjidhje, por jo me kushtin e rrezikimit të identitetit, kulturën, gjuhën e bashkëqytetarëve tanë maqedonas.

“Mendojmë se qëndrimet e Sofjes aktuale janë të pakuptimta sepse nuk mund t’i thuash një kombi se deri në vitin 1945 keni qenë një, dhe nga viti 1945 e deri më sot jeni diçka tjetër. Nuk mund të ketë mosmarrëveshje se Republika e Maqedonisë së Veriut ka pretendime territoriale ndaj Bullgarisë sepse është absurde, sepse është e pakuptimtë, nuk ka diçka të tillë”, tha Grubi. Nëse BE-ja është prapa besueshmërisë së saj, tha ai, ajo nuk duhet të tolerojë imponimin e mosmarrëveshjeve të tilla ekzistuese absurde midis vendeve anëtare dhe vendeve aspirante.

Ai shprehu shpresë se kontesti me Bullgarinë nuk është, siç tha, vetëm një justifikim për letargjinë e vendeve anëtare të BE ose mungesa e dëshirës për të zgjeruar Bashkimin me Maqedoninë e Veriut, me Shqipërinë dhe vendet tjera.

Pasi presidenti Stevo Pendarovski nuk e nënshkroi Dekretin për shpalljen e Ligjit për konfirmimin e statusit ligjor të ndërtesave të ndërtuara në mënyrë të paligjshme, Grubi tha se ishte në përputhje me kompetencat e tij të dhëna me Kushtetutë dhe se ai kishte të drejtën e mendimit të tij mbi ndonjë zgjidhje ligjore.

Sipas tij, marrëdhëniet midis maqedonasve dhe shqiptarëve në vend janë më të relaksuara se deri më tani sepse po implementohet Marrëveshja e Ohrit, çdo ditë rruhen marrëdhëniet dhe nuk ka incidente ndëretnike.