Liderët e vërtetë nuk japin urdhra, por të mësojnë të përmirësohesh – AlbMania          

Liderët e vërtetë nuk japin urdhra, por të mësojnë të përmirësohesh

 Liderët e vërtetë nuk japin urdhra, por të mësojnë të përmirësohesh

Të jesh një lider i vërtetë është jashtëzakonisht komplekse: shumë prej atyre që aspirojnë të udhëheqin, shihen si despotë, jo gjithmonë për shkak të tyre. Vija që ndan një këshillë të përsëritur nga një imponim, mund të jetë shumë delikate dhe të çojë në pasoja të papritura. Përdorimi për të udhëhequr tonet e tjera të dhunshme, të cilat mund të bëjnë që indikacionet të tingëllojnë si urdhra të parregullt, nuk është një strategji e shkëlqyer. Në vend të kësaj, punonjësit duhet të ndihmohen për të maksimizuar potencialin e tyre të performancës duke i ndihmuar ata të përmirësohen me një qëndrim të saktë.

Richard DeVos gjithashtu mendoi kështu, për një kohë të gjatë ai ishte një nga burrat më të pasur në botë falë investimeve të tij në sektorin e kujdesit për trupin dhe sportin. Përveçse ishte një sipërmarrës i suksesshëm, DeVos u bë i famshëm edhe si shkrimtar i disa librave të kultit, në të cilat ai u përpoq t’u zbulojë lexuesve sekretet e pasurive të tij. Në bestsellerin e tij ‘Ten Phrases for Positive People’, manjati shpjegoi se çelësi për të qenë udhëheqës nuk ishte të imponohej, por të jepte një shembull në çdo kohë: vetëm në këtë mënyrë ata mund të transformojnë idetë e tyre në një mënyrë natyrale dhe të inkurajojnë përmirësimin .

DeVos ndoshta nuk do t’i pëlqente rezultatet e një studimi të fundit të botuar në Harvard Business Review. Sipas hulumtimit, shumica e menaxherëve preferojnë të menaxhojnë ekipet e tyre duke dhënë urdhra, duke mos i ndihmuar të tjerët të gjejnë zgjidhje të reja në mënyrë të pavarur. Kjo strategji mund të funksionojë, të paktën në një afat të shkurtër, megjithatë është mirë të mbani mend se udhëheqësit e mëdhenj veprojnë ndryshe: menaxherët më të mirë ndihmojnë punonjësit e tyre për të vendosur qëllime të arritshme, i inkurajojnë ata të japin feedback konstruktiv dhe i inkurajojnë ata të mbajnë gjithmonë një empati të caktuar. Tre hapa të vegjël, por të domosdoshëm për të mësuar tjetrin se si të përmirësohet.

Të kesh një qëllim të qartë në mendje është fillimi që nuk mund të injorohet. Punëtori që përsërit të njëjtin operacion çdo ditë i bindur se është një qëllim në vetvete do të funksionojë më keq sesa kolegu i tij i cili e di që ai veprim përdoret për ndërtimin e një makine luksoze. Në 1994, Gordon Bethune u bë CEO i një prej linjave ajrore më të mira në dekadën e kaluar, por ai arriti të ndryshojë një situatë që dukej e dëshpëruar, pikërisht duke filluar nga ndarja e një qëllimi të përbashkët. Në librin e tij, Bethune thotë: “Ne matëm gjërat që punonjësit mund të kontrollonin vërtet dhe u siguruam që aksionet të ishin diçka që punonjësit do të fitonin ose humbnin të gjithë së bashku, jo veçmas”. Kur gjërat filluan të përmirësohen, të gjithë punonjësit morën 65 dollarë më shumë në çekun e tyre, jo vetëm menaxherët. Bethune dëshironte që bonuset të dërgoheshin veçmas: ato duhet të ishin diçka tjetër përveç pagës normale dhe të ishin një shpërblim për punën e mirë që bënë. Një mesazh iu bashkëngjit letrës së pagesës, e cila i ndihmoi punonjësit të ndjehen edhe më të përfshirë: “Faleminderit që na ndihmuat të krijojmë një nga kompanitë më të mira ajrore”. Drejtuesit e vërtetë si Bethune janë në gjendje të nxisin një ndjenjë uniteti në grup rreth arritjes së një qëllimi të përbashkët, por kjo nuk është e mjaftueshme.

Menaxherët e shkëlqyeshëm njihen gjithashtu sepse mbajnë gjithmonë një nivel të lartë empatie me punonjësit e tyre. Siç kujton rektori i Universitetit Bocconi, Gianmario Verona: “Problemet e sotme janë aq komplekse sa duhet të dihet se si të mbështetet në marrëdhëniet horizontale, jo vertikale. Karizmi i një drejtuesi vjen nga aftësia për të përzënë pa komanduar, për t’u përfshirë dhe motivuar”. Për të qenë në gjendje të qëndroni të përqendruar dhe empatikë, është gjithashtu thelbësore të keni guximin për të marrë kohën tuaj. Një pushim për t’u kujdesur për mirëqenien tuaj emocionale mund të jetë thelbësor për të dhënë përgjigjen më të mirë të mundshme. Për një udhëheqës, ofrimi i reagimeve të tyre mund të kthehet në një mundësi të papranueshme për t’i drejtuar të tjerët në drejtimin e duhur dhe t’i ndihmoni ata të gjejnë rrugën e suksesit. Nuk duhet rënë në tundimin që duhet të dëshirosh të planifikosh gjithçka: një lëvizje vendimmarrëse do të çonte vetëm në zhgënjim jo vetëm për udhëheqësin, por edhe për ata që duhet ta ndjekin atë.

Një drejtues nuk ka pse të aspirojë të ketë të gjitha idetë e mëdha që i duhen realitetit të tij: roli i tij është më tepër të krijojë një mjedis në të cilin mund të lindin dhe të lulëzojnë intuita të mëdha. Për ta bërë këtë, është e nevojshme të tregoni qartë pse po vendosni të shkoni në një rrugë të caktuar, pa u përqendruar shumë se si të zbatoni në të vërtetë një zgjedhje të caktuar. Menaxherët janë tepër të kujdesshëm në komunikimin e asaj që ata shpesh e lënë pas dore për të shpjeguar pse e bëjnë atë: me këtë, ata e shtyjnë dëgjuesin të jetë sa më inovativ që të jetë e mundur në lidhje me një produkt apo një ide të vetme. Një drejtues i cili është i vetëdijshëm për atë që do të thotë nuk ka frikë të lërë të tjerët të zgjedhin se si ta arrijnë qëllimin e caktuar: të kesh besim të tillë tek ata përreth ul nivelin e stresit dhe përmirëson cilësinë e reagimeve që ata që luajnë rolin e udhëheqësit e gjejnë veten duke dhënë.

Sapo të sigurohet liria për të propozuar ide dhe të garantohet mundësia e vlerësimit të tyre në mënyrën më të mirë të mundshme, mungon një hap i fundit: duhet të mësoni të ndani në mënyrën e duhur idetë pozitive. Sinqeriteti mund të bëhet një mjet thelbësor në duart e një drejtuesi të aftë, sepse kjo ju lejon të promovoni një kulturë të shëndetshme dhe të suksesshme të korporatës. Psikologët Mark R. Lepper dhe Jennifer Henderlong kanë analizuar një korpus prej tridhjetë vitesh studimi për reagime pozitive, duke arritur në përfundimin se reagimet mund të bëhen një forcë e fuqishme motivuese me kusht që të jenë specifike dhe të sinqerta. Nga ana tjetër, reagimi me këto cilësi është mënyra që ne shpesh korrigjojmë dhe formulojmë shumë nga idetë tona më të mira. Një ndihmë e tillë lejon punonjësit të kuptojnë se nuk po përpiqen t’i zvogëlojnë: përkundrazi, qëllimi është t’u sigurojmë atyre reagimet që duhet të rriten si individë.

Organizata të mëdha janë ato në të cilat krijohet një atmosferë pozitive, në të cilën të gjithë njerëzit që i përkasin asaj ndjehen të konsideruar, por edhe në një farë mase të mbrojtur. Kjo konfirmohet nga një kërkim në Google që rekomandon krijimin e një mjedisi “psikologjikisht të shëndetshëm”. Në këto kontekste, të gjithë kanë sigurinë e të dëgjuarit, por gjithashtu e dinë që propozimet e tyre do të vlerësohen pa histeri: e gjithë kjo eliminon në rrënjë çdo frikë nga ekspozimi i vetvetes dhe dhënia e ideve. Një kulturë e këtij lloji krijon një ndjenjë të përkatësisë dhe funksionon si një rrjet i gatshëm për të mbrojtur pengesën e dikujt. Paqja e mendjes inkurajon sjelljen reciproke, vendimet individuale, nismat dhe mënyrat e veprimit që mbështesin, forcojnë dhe mbrojnë interesat afatgjata të organizatës në tërësi.

Udhëheqësit e mëdhenj e dinë që frymëzimi i sjelljes së të tjerëve është më i dobishëm sesa manipulimi. Martin Luther King u mbajt mend në histori për fjalët “Unë kam një ëndërr”, të cilat kishin më shumë ndikim në botë se sa një slogan “Unë kam një plan”. Ai e dinte që për të përfshirë të tjerët ai nuk duhet të jepte urdhra ose të propozonte një plan për ta ndjekur hap pas hapi: ai duhej të nxiste për përmirësime, duke treguar një qëllim që ishte gjithashtu një ëndërr që mund ta ndanin shumë njerëz së bashku.

Warren Bennis e ka kaluar pjesën më të madhe të jetës së tij duke menduar për karakteristikat e një udhëheqësi të mirë dhe ka kuptuar që për të udhëhequr një realitet të madh, duhet t’i përmbahesh dëshirës për të qeverisur çdo aspekt të tij. Në ‘On Becoming a Leader’, Bennis thotë se ata që udhëheqin të tjerët nuk duhet të përpiqen të duken si dirigjent i një orkestre simfonike: nuk mund të kontrollojnë çdo pjesë të shfaqjes. Duke vazhduar me metaforën e tij muzikore, Bennis këshillon në vend që të marrë një sugjerim nga liria e një seance xhazi dhe t’u japë të gjithëve lirinë për të përmirësuar performancën, madje edhe me njohuri jashtë fushe. Një këshillë e dobishme, veçanërisht në një botë të paparashikueshme si kjo e sotmja.