Mjaltë artificial, si ta njohim këtë produkt jo natyral – AlbMania    
     

Mjaltë artificial, si ta njohim këtë produkt jo natyral

 Mjaltë artificial, si ta njohim këtë produkt jo natyral

Jo i gjithë mjalti që gjejmë në raftet e supermarketeve është natyral. Në fakt, krahas asaj që ne të gjithë e dimë, i pasur me vitamina, minerale dhe elementë gjurmë, ekziston edhe mjalti artificial. Fatkeqësisht, pengimi në këtë “variant” tjetër është shumë i rrallë. Më shumë se 70% e mjaltit që gjendet në treg thuhet se prodhohet artificialisht ose ndryshohet.

Sipas një studimi të botuar nga “Food Safety News” , të paktën 76% e mjaltit në shitje do t’i nënshtrohej të ashtuquajturit procesi ultrafiltrimit. Kjo heq papastërtitë, gjurmët e dyllit, por edhe polenin. Disa prodhues sqarojnë se e gjithë kjo do të ishte e nevojshme për të shmangur kristalizimin duke zgjatur datën e skadimit të produktit.

Mjalti artificial jo natyral si të dallohet

Sidoqoftë, cilësia do të ndikohej pasi përfitimet e dobishme do të ishin më pak. Pa polen, në të vërtetë, mjalti do të privonte veten nga lëndët ushqyese pasi filtrimi zhvillohet në temperatura shumë të larta. Mjalti kinez gjithashtu është kontaminuar shpesh me antibiotikë të paligjshëm dhe disa metale. Mjalti kinez mënjanë, ai sintetik shtohet me shumë produkte që e komprometojnë në mënyrë të pariparueshme me aromat artificiale, shurupin e glukozës, shurupin e saharozës, shurupin e fruktozës, antibiotikët bakteriostatikë, aditivët kimikë, konservuesit dhe ngjyrat.

Pra, le të shohim se si të njohim nëse kemi mjaltë sintetik para nesh. Me kalimin e kohës, mjalti natyral ngurtësohet dhe forcohet. Nëse blini një paketë mjalti tashmë të kristalizuar, sigurohuni që është mjaltë i pastër. Nëse jo, vendoseni mjaltin në frigorifer, duke shpejtuar kështu ngurtësimin. Në këtë mënyrë do të kontrolloni nëse do të kristalizohet apo jo dhe për këtë arsye nëse keni blerë mjaltë natyral apo sintetik.

Pastaj gjithmonë lexoni etiketën: nëse e gjeni të shkruar që përmban glukozë komerciale ose shurup fruktozë ose saharoze, nuk është mjaltë natyral. Më në fund, shikoni pamjen e mjaltit. Nëse jeni përballur me një produkt me ngjyra të lëngshme, homogjene, transparente dhe të ndritshme, do të thotë që ai ka kaluar një proces ultrafiltrimi që e ka privuar atë nga vitaminat, enzimat e dobishme dhe mineralet.