Nga shtatori sërish mësim online? Ka edhe një mundësi tjetër! – AlbMania          

Nga shtatori sërish mësim online? Ka edhe një mundësi tjetër!

 Nga shtatori sërish mësim online? Ka edhe një mundësi tjetër!

Nëse viti shkollor do të fillojë në shkolla me një kurrikul të shkurtuar dhe një numër të zvogëluar të nxënësve në klasa ose do të fillojë me mësim nga distanca, do të dihet muajin tjetër, përcjell FLAKA. Zëvendësministrja e Arsimit tha për TV 24 se deri në gjysmën e parë të gushtit të gjitha protokollet do të jenë gati dhe shkollat ​​do të kenë kohën e mjaftueshme për t’u përgatitur për fillimin e vitit shkollor. Shumica e përfaqësuesve të Ministrisë së Arsimit besojnë se është më së miri kur ekziston mundësia që mësimi të fillojë me praninë fizike të nxënësve nën protokollet e vendosura rreptësisht të sigurisë. “Literatura kompjuterike me mësimin në distancë nuk është shkrim i vërtetë nga shkrimi matematikor dhe gjuhësor. Pamja ime personale, dhe unë mendoj se të gjithë mësuesit do të më mbështesin, është se veçanërisht grupi i fëmijëve nga klasa e parë, e dytë dhe e tretë duhet të bëjnë përpjekje për të qenë të pranishëm në shkolla. Komisioni për sëmundje infektive duhet të ketë fjalën e fundit, por këta fëmijë, veçanërisht ata më të vegjël, duhet të ndjekin klasë në grupe të vogla me prani fizike me klasa me kohë të pjesshme dhe natyrisht me protokoll të caktuar. Unë besoj se shkollat ​​janë shumë të përgjegjshme dhe do të kujdesen më shumë për shëndetin e fëmijëve sesa tani ato që ne shohim fëmijë duke luajtur në parqe me fëmijë të tjerë pa pajisje mbrojtëse dhe pa maska”, thotë Elizabeta Naumovska – Zëvendës Ministre e Arsimit dhe Shkencës. Sidoqoftë, nëse Komisioni i Sëmundjeve Infektive nuk rekomandon hapjen e shkollave, atëherë mësimi i bazuar në Internet do të vazhdojë. Analiza e grupit punues të Ministrisë së Arsimit zbuloi vështirësi në realizimin e këtij lloji të mësimdhënies gjatë vitit të kaluar shkollor dhe ata thonë se ata tani po punojnë për eleminimin e atyre problemeve. “Kishte mësues që dërguan një mesazh që kjo dhe ajo faqe duhet të lexohet dhe se mësimi dhe pyetjet e caktuara duhet të përgjigjen. Është një komunikim i dyanshëm, por nuk është një proces arsimor. Tani duhet të përcaktojmë saktësisht se si do të duket një orë në përmes kompjuterit, sa do të zgjasë, sigurisht që nuk duhet të shfrytëzojmë kohën e nxënësve dhe prindërve në mbrëmje siç ishte më parë, kështu që tani po analizojmë mundësitë”, thotë Naumovska. Nuk përjashtohet mundësia e mësimdhënies së kombinuar. Kjo do të thotë që një pjesë e mësimdhënies do të realizohet në shkolla, dhe pjesa në internet. Ministria e Arsimit dhe Shkencës thotë se çdo vendim do të synojë mbrojtjen e shëndetit të nxënësve.