Obama në libër: Erdogani u angazhua për demokraci ndërsa siguroi pushtetin për të – AlbMania          

Obama në libër: Erdogani u angazhua për demokraci ndërsa siguroi pushtetin për të

 Obama në libër: Erdogani u angazhua për demokraci ndërsa siguroi pushtetin për të

Ai e përshkruan Putinin si një njeri që i kujtoi politikanët e vjetër që takoi në fillim të karrierës së tij politike.

Në librin e ri të kujtimeve, “A Promised Land”, ish Presidenti i SHBA Barak Obama, ndër të tjera, iu referua takimeve me liderë të shumtë të botës dhe foli për atë që mendon për to, raporton Aljazeera.

Në një libër që shiti mbi 890,000 kopje vetëm në 24 orë, Obama kujton udhëtimet e tij nëpër botë kur ishte presidenti i 44-të i Shteteve të Bashkuara dhe tregon se si u impresionua nga Angela Merkel, Vladimir Putin dhe Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan, shkruan BBC

Për Angela, Merkel Obama tha se ajo ishte “këmbëngulëse, e sinqertë, intelektuale rigoroze, instiktive dhe e mirë.” Ish presidenti vëren se ajo ishte fillimisht skeptike ndaj tij për shkak të retorikës së tij sublime dhe aftësive të të folurit.

“Unë nuk u ofendova, duke besuar se për udhëheqësin gjerman, neveria ndaj demagogjisë së mundshme ishte ndoshta e shëndetshme,” tha Obama në libër.

Pjesë e librit kushtuar Putinit

Obama zbuloi se udhëheqësi turk Rexhep Tajip Erdogan ishte “i përzemërt dhe në përgjithësi u përgjigjej kërkesave të mia”.

“Por sa herë që e dëgjoja duke folur, unë kisha përshtypjen e fortë se angazhimi i tij për demokraci dhe shtetin e ligjit mund të zgjaste vetëm për sa kohë që ai siguroi pushtetin e tij,” shkroi Obama.

Ai gjithashtu i kushtoi një pjesë të librit të tij edhe liderit rus Vladimir Putin. Ai e përshkruan Putinin si një njeri që i kujtoi politikanët e vjetër që takoi në fillim të karrierës së tij politike në Çikago. Ai shkruan se ai ishte “si shefi i një departamenti, por me bomba bërthamore dhe veton e Këshillit të Sigurimit të KB”.

“Putini në fakt më kujtoi llojet e njerëzve që përdornin makinën në Chicago ose Tamana Hall (një organizatë politike në Nju Jork) – personazhe të ashpëra, me mendje në rrugë, jo-sentimentalë që dinin se çfarë donin, të cilët kurrë nuk u larguan nga përvojat dhe që e konsideronin patronazhin, ryshfetin, mashtrimin dhe dhunën e herëpashershme si mjete legjitime të tregtisë “, shkruan “A Promised Land”.