Pesë rregulla financiare që ju bëjnë të pasur nëse i aplikoni çdo ditë

 Pesë rregulla financiare që ju bëjnë të pasur nëse i aplikoni çdo ditë

Të gjithë ne kemi ëndrrat tona, shumë prej të cilave shpesh kërkojnë shumë para. Pra, duhet të mësojmë t’i përdorim paratë siç duhet për të ruajtur sa duhet për diçka që duam.

Por kursimi i parave është një formë arti që gjithashtu duhet të mësohet. Nëse mësojmë se si të merremi me paratë, ëndrrat tona nuk do të jenë thjesht ëndrra dhe fillojnë të bëhen realitet. Rregullat që kanë treguar efektivitet mund të na ndihmojnë ta bëjmë këtë.

Shpesh problemet tona financiare nuk shkaktohen nga sa para kemi, por nga mënyra se si i përdorim ato. Ne jemi vazhdimisht në kërkim të zgjidhjeve të reja për ta bërë jetën tonë edhe më të rehatshme. Prandaj, po ju paraqesim këto 5 rregulla për kursimin e parave.

1.Merrni parasysh koston e përdorimit

Ndonjëherë, kemi probleme kur përpiqemi të kursejmë paratë. Natyrisht, ka gjëra të domosdoshme që përdorim çdo ditë dhe ne duhet të përpiqemi të kursejmë para për to. Por kur blejmë gjëra të lira që janë me cilësi të dobët, shpesh përfundojmë duke i blerë edhe më shpesh këto gjëra.

Natyrisht, duhet t’i marrim vendimet në bazë të asaj se sa para kemi, por nuk duhet të neglizhojmë faktin se kostoja reale e një produkti nuk është çmimi i saj, por se sa kohë mund ta përdorim.

2.Vendosni një kufi për shpenzimet e përditshme

Planifikimi i shpenzimeve tuaja është një nga rregullat më të rëndësishme për menaxhimin e buxhetit tuaj. Pasi planifikoni për blerje të mëdha, përpiquni të kufizoni sasinë e parave që shpenzoni çdo ditë. Kjo nuk do t’ju lejojë të shpenzoni para dhe do të shmangë dëshirën për të shkuar në dyqan vetëm sa për të blerë diçka të shijshme.

Pra, mendoni me kujdes për shumën që mund të shpenzoni pa planifikuar paraprakisht (pini kafe, paguani për një udhëtim shtesë në një taksi, etj) dhe përpiquni të mos shpenzoni më shumë.

3.Përmbushni nevojat tuaja, jo dëshirat

Në përgjithësi, njerëzit nuk kanë edhe aq shumë nevoja: ujë, ushqim, strehim, veshje, siguri, marrëdhënie të mira me njerëzit e tjerë dhe vullnet të lirë. Duke përmbushur një nevojë, ne zgjidhim një problem dhe në fund, kjo është ajo që na bën të kënaqur.

Kur plotësojmë dëshirat që kemi, shpesh jemi impulsivë dhe duke hedhur ato çfarë kemi blerë më përpara por kjo gjë edhe na zhgënjen. Pra, çdo herë që dëshironi të blini diçka, bëjini vetes këtë pyetje: a keni nevojë vërtet për këtë?

4.Ndani shpenzimet tuaja

Ndarja e shpenzimeve me miqtë tuaj mund t’ju ndihmojë të kurseni para. Për shembull, mund të shkoni në supermarkete me të afërmit, miqtë ose njerëzit që njihni. Ka oferta zbritjeje që mund të jenë fitimprurëse për të gjithë. Dhe gjithashtu mund të porositni gjërat nga dyqanet online së bashku dhe të ndani koston e transportit.

5.Zgjidhni dikë që është përgjegjës për buxhetin e familjes

Kur nuk ka asnjë person i cili është përgjegjës për buxhetin në një familje, shumë para hidhen dëm. Por nëse njëri prej bashkëshortëve merret me paratë më mirë se tjetri, ndoshta ata duhet ta diskutojnë dhe të caktojnë role në këtë çështje. Kjo do t’i lejojë ata të zgjedhin kostot e tyre dhe të shmangin shumë konflikte në të ardhmen./abcnews.al/