Rrobat që veshim ndikojnë në gjendjen shpirtërore, zbuloni disa sekrete për gardërobën – AlbMania      

Rrobat që veshim ndikojnë në gjendjen shpirtërore, zbuloni disa sekrete për gardërobën

 Rrobat që veshim ndikojnë në gjendjen shpirtërore, zbuloni disa sekrete për gardërobën

Veshja shihet si një mënyrë për të shprehur veten. Le t’i kushtojmë më shumë rëndësi veshjes dhe le ta shohim atë si një mënyrë për të rritur gjendjen shpirtërore.

Që nga kohërat e lashta, rrobat jo vetëm që plotësonin nevojën për mbrojtje nga të ftohtit dhe të ngrohtit, por shërbenin për qëllime shprehëse ndaj shoqërisë. Në ditët e sotme, rrobat japin përshtypjen e parë të një personi dhe shprehin personalitetin e secilit prej nesh. Pamja e një personi na jep informacione, siç është origjina e tij, profesioni, gjendja financiare dhe statusi shoqëror. Sipas shumë studimeve, ne nuk mund të mbetemi të ndikuar nga stimujt e mjedisit tonë. Kjo vlen edhe për modën, dhe nëse nuk e bëjmë atë me vetëdije, ne në një farë mase po ndjekim standardet e kohës sonë.

Veshja shihet si një mënyrë për të shprehur veten. Ne zgjedhim rrobat që veshim, sepse na pëlqen ngjyra, ose sepse ato i përshtaten trupit tonë, ose sepse ne mendojmë se ato i përshtaten stilit tonë dhe tregojnë personalitetin tonë. Ndryshe do të visheni për një intervistë në çështje biznesi dhe ndryshe do të visheni kur të dilni me miqtë tuaj. Rrobat përdoren gjithashtu ndryshe nga të dy gjinitë dhe mund të bëhen një mjet i komunikimit erotik, i përdorur si një mjet për të shprehur karakteristikat e personit që kërkon të identifikojë partnerin me mendje të njejtë. Ai gjithashtu mund të dërgojë mesazhe të epërsisë për konkurrentët e të njëjtit seks.

Stilistët e famshëm të modës pohojnë se përshtypja e një veshje zgjat 5-10 minuta, ndërsa ajo që mbizotëron është ndjenja e personalitetit njerëzor. Rrobat nxjerrin në pah personalitetin dhe nuk e krijojnë atë. Madje dhe cilësia dhe lloji i pëlhurës ju bëjnë të ndjeheni bukur jo vetëm sepse ato janë estetikisht të këndshme, por ndihmojnë edhe në shprehjen e personalitetit të dikujt. Me fjalë të tjera, është e rëndësishme të keni një stil të veshjes. Stili i veshjes konfirmon veçantinë tonë. Kopjimi i modeleve nga revistat apo shfaqjet e modës nuk do të thotë se do t’u përshtateni atyre. Rezultati ka të ngjarë të jetë qesharake ose i keq. Ndonjëherë ndodh që ne tregojmë përmes rrobave tona se çfarë do të donim të ishim dhe jo ato që jemi në të vërtetë. Në këto raste ka ngatërrim midis imazhit të jashtëm dhe botës tonë të brendshme. Këtu përshtatet shprehja “rrobat vishen nga njeriu dhe jo njeriu vishet nga rrobat”.

Rrobat mund të ndikojnë në psikologjinë tonë dhe anasjelltas, domethënë ne vishemi sipas gjendjes shpirtërore. Të gjithë do të kemi vërejtur se në periudha të ndryshme të jetës sonë, disponimi ynë për të veshur është i ndryshëm. Shpesh mund të veshim një veshje për një kohë dhe më pas pyesim veten sesi e kemi veshur dhe pas një kohe mund ta veshim përsëri. Stili ynë ndryshon sipas gjendjes shpirtërore dhe ndjek fazat që kalojmë në jetën tonë. Zakonisht e bëjmë atë pa vetëdije, por nëse i vëzhgojmë do të arrijmë në përfundime interesante.

Rrobat shprehin më shumë sesa mendojmë, ato shprehin gjendjen shpirtërore që kemi kur vishemi, si duam të sillemi me kohën tonë dhe si duam të trajtohemi nga të tjerët. Ato mund të shprehin pritjet tona, por edhe qëllimet tona të përditshme. Vëzhgoni njerëzit në rrugë, në kafene, restorante, veshja e tyre na tregon shumë për marrëdhëniet e tyre me njerëzit që janë së bashku. Kombinuar me gjuhën e trupit ne mund të kuptojmë çdo marrëdhënie që shohim pa dëgjuar ndonjë fjalë.

Veshja e rregullt profesionale të jep përshtypjen e atij që ka besim në punën e tij. Sidoqoftë, kjo veshje mund të mos jetë e përshtatshme për një takim sepse duket jopersonale dhe nuk jep përshtypjen që ky person mund të hapet në bisedë. Një veshje neutrale, zakonisht e pangjyrë, mund të tregojë që personi nuk dëshiron të shpërqendrohet dhe është mjaft i trembur. Pamja e pisët dërgon mesazhin se ky person nuk është i interesuar për punën e tij, të ardhmen apo marrëdhënien e tij. Dikush që është i veshur në mënyrë të zjarrtë, i veshur rroba firmato e marka të shtrenjta, jep përshtypjen se është materialist dhe i pasigurt. Pamja e çuditshme, pakujdesia e pamjes sonë të jashtme dhe pastërtia jonë personale janë simptoma të një çrregullimi mendor.

Gjithashtu, të rëndësishme në psikologjinë tonë janë ngjyrat që ne veshim. Rrobat e errëta japin ndjenjën e të qenurit në depresion, dikush që është i mbyllur, i pasigurt dhe mbase agresiv dhe i pabindur. Nga ana tjetër, ngjyrat e errëta tregojnë pushtet dhe deklarojnë profesionalizëm. Rrobat e ndritshme mund të kenë efektin e kundërt, tregojnë dëlirësinë dhe pastërtinë dhe të japin ndjenjën e të qenurit të afrueshëm dhe miqësor. Rrobat me ngjyra shoqërohen dhe me psikologjinë e ngjyrave. E kuqja është ngjyra e pasionit, zemrës dhe vetëvlerësimit të lartë, blu e lehtë e shpirtit dhe e qiellit, e verdha e energjisë dhe krijimtarisë, jeshilja e shpresës dhe qetësisë dhe bluja frymëzon besim. Sigurisht që mund t’i shprehim ngjyrat ashtu siç ne i ndjejmë ato. Sidoqoftë, sugjerohet që të përdorim rroba me ngjyrë për t’u përballur me emocione negative dhe mos t’i lejojmë ata të mbizotërojnë.

Ne duhet t’i kushtojmë vëmendje pamjes sonë, por deri në një farë mase. Nuk është e nevojshme të visheni në modën më të fundit ose të bëhen viktima të modës. Të qenit i mbingarkuar është diçka patologjike. E njëjta gjë vlen edhe për pamjen tonë. Në të njëjtën kohë duhet të zhvillojmë rezistencë kritike ndaj standardeve që shfaqen për imazhin e trupit dhe të kontrollojmë perceptimin tonë për veten.

Kur rrobat vishen siç duhet, ato mund të mbulojnë papërsosmëritë, si dhe të nxjerrin në pah pjesët e shkëlqyera të trupit tonë. Ne automatikisht rritim vetëvlerësimin dhe vetëvlerësimin tonë duke shmangur emocionet negative për trupin tonë. Ne duhet të kërkojmë kënaqësi dhe kënaqësi nga veshja jonë, e cila na ndihmon të pranojmë imazhin e trupit tonë, dhe, pra, të vetvetes. Siç u përmend më lart, qasja pozitive e imazhit tonë lidhet me besimin dhe vetëvlerësimin tonë, është shumë e rëndësishme sepse na ndihmon në përgjithësi në evolucionin tonë në të gjitha fushat.

Ne nuk kemi nevojë të trembemi dhe të kemi turp të tregojmë personalitetin tonë duke përdorur ngjyra të ndritshme ose aksesor shtesë. Është e rëndësishme të ndjeheni rehat kur vishni një rrobë. Mundet që kur shohim një rrobë na pëlqen, por nuk ndjehemi rehat me të. Rezultati do të jetë që ne nuk do ta veshim atë dhe të harxhojmë para. Për këtë arsye le të bëjmë një eksperiment duke menduar që kur të provojmë një veshje të imagjinojmë se jemi në hapësirën që synojmë se do ta veshim, siç është në zyrë apo në një takim, dhe pastaj pyesim veten nëse jemi të kënaqur me të.

Rrobat tona duhet të na kënaqin dhe të përshtaten me trupin tonë. Nuk është e nevojshme që rrobat tona të jenë të shtrenjta të na duken mirë, më e rëndësishmja është të vishemi siç duhet për çdo rast. Ndonjëherë mund të argëtohemi me veshjen tonë. Jo gjithmonë duhet të jemi konservatorë, mund të largohemi nga veshja jonë e zakonshme dhe të vëzhgojmë sesi ndjehemi se mund ta përdorim veshjen për të rritur psikologjinë dhe vetëbesimin tonë. Ngjyrat, format dhe imazhet në rrobat tona mund të kenë një rëndësi të madhe për ne dhe të na bëjnë humor.

Së fundi, është mirë për psikologjinë tonë të rifreskojmë veshjet tona shpesh duke shtuar disa pjesë dhe duke hedhur rrobat tona të vjetra, të cilat janë të lidhura dhe me ngjarje negative në jetën tonë. Ne gjithmonë duhet të shkojmë përpara dhe të përpiqemi për të në të gjitha fushat e jetës sonë, madje edhe në veshje. Në ditët e sotme mund të gjejmë rroba të lira në një larmi të gjerë. Le t’i kushtojmë më shumë rëndësi veshjes dhe le ta shohim atë si një mënyrë për të rritur gjendjen shpirtërore.