Shkencëtarët rikrijojnë zërin e mumies 3.000-vjeçare (Video)

 Shkencëtarët rikrijojnë zërin e mumies 3.000-vjeçare (Video)

Shkencëtarët thonë se rikrijuan zërin e një mumie egjiptiane 3.000-vjeçare me ndihmën e skanuesve mjekësorë, një printer 3D dhe elektronikës.

Në një punim të botuar sot në revistën “Scientific reports”, autorët thonë se teknika i lejoi ata që të prodhonin një tingull të vetëm – “e”.

Toni “e” nuk ishte ndoshta një pasqyrim i saktë i të folurit të priftit egjiptian Nesiamun, me trupin e mumifikuar të të cilit studiuesit punuan, pasi gjuha kishte humbur pjesën më të madhe të sasisë së saj gjatë tre mijëvjeçarëve.

Shkencëtarët thonë se rikrijuan zërin e një mumie egjiptiane 3.000-vjeçare me ndihmën e skanuesve mjekësorë, një printer 3D dhe elektronikës.

Në një punim të botuar sot në revistën “Scientific reports”, autorët thonë se teknika i lejoi ata që të prodhonin një tingull të vetëm – “e”.

Toni “e” nuk ishte ndoshta një pasqyrim i saktë i të folurit të priftit egjiptian Nesiamun, me trupin e mumifikuar të të cilit studiuesit punuan, pasi gjuha kishte humbur pjesën më të madhe të sasisë së saj gjatë tre mijëvjeçarëve.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com