Soros paralajmëron: Presidenti i Kinës paraqet kërcënim për BE-në – AlbMania          

Soros paralajmëron: Presidenti i Kinës paraqet kërcënim për BE-në

 Soros paralajmëron: Presidenti i Kinës paraqet kërcënim për BE-në

Presidenti kinez Xi Jinping përbën një kërcënim për Bashkimin Evropian dhe vlerat e tij, sipas miliarderit George Soros, në një tekst autorial për Projektin e Unionit.

Soros pretendon se as politikanët dhe as drejtuesit e industrisë evropiane nuk e kuptojnë vërtet kërcënimin e paraqitur nga presidenti Xi.

Ai thekson se, pas Brexit në Britaninë e Madhe, ekziston një dëshirë e veçantë për të përqafuar Kinën, pasi kryeministri Boris Johnson dëshiron të distancohet nga BE-ja sa më shumë që të jetë e mundur dhe të ndërtojë një treg të lirë pa rregullore të BE-së.

Në tekst thuhet gjithashtu se me ardhjen e Xi, ndërmarrja Huawei humbi autonominë që kishte deri tani, dhe se çdo kompani kineze duhej të bindej urdhrave të Partisë Komuniste.

Kështu, lejimi i rrjetit 5G të Huawei në Evropë do t’i lejojë Kinës të “shantazhojë” dhe “sabotojë” BE-në në të ardhmen, pohon Soros.

“Është e qartë për mua se nën Xi, Kina është një kërcënim për vlerat mbi të cilat u themelua BE. Natyrisht, kjo nuk është e qartë për udhëheqësit e vendeve anëtare të BE-së ose për udhëheqësit e industrisë, veçanërisht në Gjermani ”, shkruan Soros.

Sipas tij, në vend që të zhvillojnë një betejë parakuptuese kundër mbizotërimit të Huawei në tregjet 5G, SHBA dhe BE, apo vetëm BE, ata duhet të bashkëpunojnë në ndërtimin e Ericsson dhe Nokia si një konkurrencë të vlefshme.

Në tekst thuhet gjithashtu se Xi do të takohet me krerët e shteteve dhe qeveritë e 27 vendeve anëtare të BE-së në samitin BE-Kinë në Leipzig në shtator.

Evropianët duhet të kuptojnë se presidenti kinez do të marrë fitoren e nevojshme politike nëse krerët e shtetit dhe qeveritë evropiane nuk e mbajnë atë përgjegjës dhe e vënë në dyshim mosrespektimin e tij për të drejtat e njeriut, veçanërisht në Tibet, Xinjiang dhe Hong Kong.

“Vetëm udhëheqja politike kineze mund të vendosë për të ardhmen e Xi. Dëmi i shkaktuar nga keq menaxhimi i tij i epidemisë së koronavirusit është bërë aq i dukshëm saqë njihet me siguri si nga publiku kinez ashtu edhe nga Byroja Politike. BE nuk duhet ta lehtësojë me vetëdije mbijetesën e saj politike,” përfundon Soros.