Të rinjtë janë e ardhmja – AlbMania          

Të rinjtë janë e ardhmja

 Të rinjtë janë e ardhmja

Termi rini shpesh shoqërohet me gjallëri, gëzim, entuziazëm dhe pasion. Rinia dhe e ardhmja gjithmonë do të lidhen, sepse nuk mund të ekzistojnë në mungesë të njëra tjetrës. Një komb që nuk arrin të investojë në të ardhmen e rinisë së tij është një komb i dënuar, një komb i dështuar. Rinia është simbol i rëndësishëm i forcës dhe këmbënguljes. Rinia është e ardhmja e një kombi

.Është fakt që sa më e fortë të jetë rinia, aq më i fortë është kombi. Roli i rinisë në ndërtimin e kombit zë vendin qendror. Vendet që shfrytëzojnë rininë e tyre në drejtimin e duhur janë më të zhvilluara. Energjia dhe shkëlqimi i mendjeve të të rinjve veprojnë si bartës të pishtarëve për kombin. Përkundrazi, vendet që nuk arrijnë të kuptojnë rëndësinë e rinisë mbeten prapa në çdo sferë të jetës. Nëse rinia nuk është në drejtimin e duhur dhe nuk shqetësohet për të ardhmen e kombit, ajo do të bëhet një barrë për kombin.Rinia shpreson për një botë pa varfëri, papunësi, pabarazi dhe shfrytëzim të njeriut nga njeriu.

Ata duan një botë pa diskriminim në bazë të racës, ngjyrës, gjuhës dhe gjinisë.Vendet ku rinia është e shkathët dhe paguajnë kontributin e tyre të duhur ndaj kombit të tyre janë më të zhvilluara. Suksesi i tërë i një kombi varet nga rinia. Është detyrë e vendit tu sigurojë të rinjve mundësi të bollshme për të luajtur rolin e tyre në një mënyrë efektive. Çfarë i ofrohet rinisë në këtë vend le për të dëshiruar. Disa të rinj shprehen se vendet e punës janë të politizuara edhe se është e ditur se kush do të punësohet. Ka raste kur konkurset dalin vetëm kot sepse emrat që do të punësohen dihen.

Një nga anketuesit thotë: ‘’Kam aplikuar në shumë vende pune dhe të lënë zvarrë me muaj të tërë sepse askush nuk merr parasysh asgjë ’’ , ‘’ Isha në studime master dhe kishte raste të çuditshme , kishte studentë që nuk dinin ose nuk donin ta punonin vetë tezën e mastërit dhe kërkonin që dikush me pagesë të merr dhe t’i punonte , çmimet ju dukeshin të shtrenjta dhe shihnin kush më lirë do t’i punonte tezat e masterit.

Nga ana tjetër e kanë patjetër t’i mbrojnë tezat e masterit sepse u kishin premtuar punë në universitete vendin në universitete thonin që e kishin gati vetëm duhet t’i mbronin tezat e masterit , një rast tjetër edhe më interesant ishte se një profesor e kishte shumë te preferuar një studente për vite me radhë që kishte punuar në shumë universitete vetëm ajo e kishte frymëzuar ta kishte asistente ‘’.

Duhet ta dimë se rinia është shtylla kurrizore e një shoqërie dhe ata do ta përcaktojnë të ardhmen e çdo shoqërie të caktuar.

Prandaj, për shkak të varësisë së lartë nga rinia në shoqëri, ne të rinjtë kemi një rol për të luajtur sepse e ardhmja e familjeve tona , dhe vendi është në duart tona.Rinia ka një rol të rëndësishëm në shoqërinë tonë , përfshirë lidershipin, risitë, aftësitë etj. Që vendi të ketë sukses, ata kanë nevojë për udhëheqës të arsimuar, të informuar dhe të përgjegjshëm. Të rinjtë duhet të korrigjojnë gabimet dhe mangësitë e udhëheqësve të mëparshëm dhe të ndryshojnë plotësisht perspektivën e asaj shoqërie të veçantë. Rinia duhet të heqë dorë nga veset si korrupsioni, vetë-përqendrimi dhe lakmia në udhëheqje, në mënyrë që qytetarët të kuptojnë zhvillimin, barazinë gjinore dhe shpërndarjen e barabartë të burimeve.

Të rinjtë gjithashtu duhet të ruajnë virtytet e përcaktuara nga udhëheqësit e tjerë, të ndihmojnë shoqërinë , vendin për të arritur vizionet e saj në të ardhmen. Meqenëse rinia mban pjesën e rëndësishme të së ardhmes së shoqërisë sonë, ata duhet të edukohen, udhëzohen, inkurajohen, këshillohen, mësojnë dhe tregojnë rrugën e duhur për të siguruar që të arrijmë ëndrrat dhe vizionet tona. Më të moshuarit tanë duhet të na mësojnë se çfarë duhet të bëhet dhe çfarë të mos bëhet. Pra, është detyrë e të gjithëve, që të na udhëzojnë sepse e ardhmja e shoqërisë sonë qëndron në duart tona.E ardhmja jonë është në duart tona. Le të ngrihemi dhe të punojmë drejt së ardhmes sonë. Ne mundemi,shkruan Donika Bakiu.